Kronik anal fissür olarak kabul ettiğimiz makat çatlağı toplumun genelinde görülebilir. Makat çatlağı tedavisinde yaşadığımız en büyük sorun ise hastaların utanma duygusu yaşamasıdır. Bunun yanı sıra tedavi sırasında canının acıyacağını düşünen hastalar sergiledikleri bu tutumla vakanın kronik bir hal almasına neden olur. Bu dönemde hastalar kulaktan dolma bilgiler ile çeşitli ilaç ve bitkiselere başvurabilmektedir. Kış aylarında sıkça karşılaşılan makat çatlağında tuvalete gitmek adeta bir işkencedir. Kabızlık ve ishalin neden olduğu makat çatlağında hasta dışkısını yaparken ca kesiği batıyormuş gibi şiddetli bir ağrı hisseder. Tuvalet ihtiyacını gidermek istemeyen hastalar gün boyu yemek yememeyi ve sulu besinler tüketmeyi tercih eder ki vücudun gerekli enejiyi alamaması gibi bir sorun ortaya çıkar. Anal fissür vakasında internetten duyduğunuz bu teknikleri uygulamak yerine tedavi sürecine başlamanız atacağınız en doğru adım olacaktır. Fissür tedavisi günümüzde birkaç dakikalık operasyon ile gerçekleşebilmektedir.
Makat Çatlağı Kimlerde Görülür?
Hastalığa yakalanan bireyleri genel bir gruba ayırmak doğru olmayacaktır. Zira makat çatlağı bebeklerde de gördüğümüz bir hastalıktır. Sürekli ishal olan bebeklerin dışkılama esnasında makatına temas eden parçaların sürtünme ile deriyi tahriş ettiğini ve makat çatlağı vakasının vuku bulduğunu söyleyebiliriz. Makat çatlağından korunmak için kabızlığa dikkat edildiği kadar ishal olmamaya da özen gösterilmelidir. Kabız ve sürekli ishal olan bireylerin makat çatlağına bir adım daha yaklaştığını söyleyebiliriz. Ters ilişki tercih eden bireyleri de risk grubuna dahil edebiliriz. Makat çatlağında meydana gelen ağrı vücudun diğer bölgelerine oranla daha şiddetlidir. Çünkü anüs ve çevresinin sinir yapısı vücudun diğer bölgelerinden fazladır. Anüsteki bölgenin tahriş olması ile kendini gösteren makat çatlağının üzerine gidilmezse vaka kronkleşir ve şiddetli ağrıları beraberinde getirir. Dışkılama esnasında vücuttan atılan bakterilerin yara ile temas etmesi halinde bölgede enfeksyonlar yaşanabilir. Kronikmakat çatlağına neden olan kabızlık ve ishalin yanı sıra; crohn hastalığı, hamilelik, müsil kullanımı ve lösemi dahil edilebilir.
Makat Çatlağından Korunma Yöntemleri
Makat çatlağından korunmak için kabız ve ishal olmamanız gerekir. Bunun için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Lifli ve sıvı gıdalar tüketilmesi ve en önemlisi günde en az 3 litre su içmek makat çatlağından korunmak için yapacağınız en doğu adımdır. Bebeklerin alt bezinin sıklıkla değiştirilmesi makat çatlağı riskini azaltacaktır. Makat çatlağına karşı alınacak önemli korunma erken tedaviye başlamak olacaktır. Botinum toksini ile fissür tedavisi uygulayan kliniğimiz bu zor süreçte her daim yanınızdadır.
Randevu ve İletişim
İstanbul Bakırköy Medicine Art
Tel: 0212 574 25 25
GSM & WhatsApp:0533 031 22 99
Tavsiye Ettiğimiz Merkezler ve Doktorlar
Nişantaşı (Şişli)
Op.Dr. Mehmet Ünal
Op.Dr. Özgür Çiftçi
Adres: Halaskargazi Mahallesi, Rumeli Caddesi No:71/7 Şişli/İstanbul
Tel: 0212 265 99 99
Tel2: 0212 232 99 24
GSM & WhatsApp: 0530 478 91 52